Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„…élhető országot csak a szabadság rendjére lehet alapozni!”

2012.03.08

Tisztelt Fülöpházi Polgárok, Kedves Barátaim!

„Szabadságát az ember rendszerint akkor becsüli, amikor már nem szabad, vagy ha szabadságát végtelen áldozatokkal vívta ki”. Gróf Széchenyi István gondolatával nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket Fülöpháza Önkormányzata nevében a XX. századi diktatúrák áldozataira való megemlékezésünkön.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs még egy olyan százada a magyar múltnak, ami annyi vérrel, annyi könnyel, annyi nyomorúsággal írta volna be magát nemzetünk történelmébe, mint a kegyetlen XX. század.

Soha ennyi gyűlölet, soha ennyi félelem, soha ennyi gyász, mint az elmúlt évszázadban. A nemzeti szocializmus és a nemzetközi szocializmus egyaránt végiggázolt hazánkon, egyaránt elfojtotta a magyar emberek természetes szabadságvágyát és egyaránt elvette jogainkat. A XX. századi diktatúrák közös vonása, hogy nem tekintett értékként az ország polgáraira, a szabadság rendje helyett a félelem és a gyűlölet légkörét honosította meg ebben az országban.

Istennek hála, hogy a múltat nem lehet végképp eltörölni, hogy van jogunk és módunk kegyelettel emlékezni mindazokra a honfitársainkra, akik a gyilkos politikai rendszerek áldozataivá váltak. Sok százezernyi meggyilkolt, megkínzott, bebörtönzött polgártársunk személyes sorsából áll össze nemzetünk múlt századi történelme, melyre emlékezni kötelességünk. E történelem mutatja meg ugyanis számunkra, mai magyar emberek számára azt, hogy milyen nagy kincs félelem nélkül élni egy szabad országban.

Van, aki személyes élményekből, van, aki szülei, nagyszülei történeteiből, de mindannyian tudjuk, milyen az, amikor egy vérgőzös diktatúra telepszik rá nemzetünkre. Tudjuk, mit jelent, amikor egy zsarnoki rendszer elveszi szabadságunkat, megfélemlítésünkre törekszik, életünkre tör. Emlékszünk a múltra, ezért nem is fogjuk soha hagyni, hogy a múlt eszméinek hívei újra a félelem rendjét hozzák el Magyarországra.

A XX. századi diktatúrák áldozatainak emléke kötelez bennünket arra, hogy végleg lezárjuk a múltat, az ő sorsuk mutatja meg számunkra, hogy élhető országot csak a szabadság rendjére lehet alapozni.

Tisztelt Fülöpházi Polgárok, Kedves Barátaim!

2010 októberében úgy határoztunk, hogy Fülöpházán is lezárjuk a múltat, és végképp magunk mögött hagyjuk a XX. század eszméit. Úgy határoztunk, hogy közösen elkezdünk építeni egy új rendszert: a Fülöpházi Együttműködés Rendszerét, amely közös otthonunk minden polgárának biztosítja a szabadságot és a jólétet, a felemelkedés lehetőségét.

A tavalyi év az elrugaszkodás éve volt, amikor együtt nekiláttunk közös álmunk megvalósításához. Az idei év hitem és reményem szerint a felemelkedés éve lesz. Fülöpháza település korábban az előző vezetés tehetetlensége miatt évente alig 80-100 millió Forintból gazdálkodhatott. Az idei évi költségvetésünk az eddigiek közel kétszeresére, mintegy 200 millió Forintra emelkedik, köszönhetően annak, hogy az országgyűlésben parlamenti képviselőként sikeresen küzdöttem településünk érdekéért, és így nagy mennyiségű hazai és európai uniós támogatást sikerült elnyernünk. Ez hatalmas siker, hiszen az országban egyedüliként Fülöpháza tudta duplájára emelni éves költségvetését a tomboló gazdasági válság közepette.

Láthatjuk, milyen ígéretes jövőt tartogat számunkra a szabadság rendje, ha végig kitartunk és merünk rendületlenül hinni az álmainkban.

A végre valahára lezárt XX. század a félelem és a terror évszázada volt, amely gyászt, szegénységet és kilátástalanságot hagyott nekünk örökül. Ezért kell együtt építenünk a jövőt a szabadság és a jólét jegyében, országszerte és itt, Fülöpházán is, hogy a XXI. század a békéről, a szeretetről, a fejlődésről és a gyarapodásról szóljon.

Köszönöm, hogy meghallgattak.