Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Nő az agrár- és vidékfejlesztési programok támogatása a jövő évi költségvetésben”

2011.12.01

sajtaj.jpgA hazai és uniós forrásból származó agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege a 2011-es 592 milliárd forintról jövőre, a 2012-es költségvetés tervezete szerint 628 milliárd forintra nő - közölte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kedden Fülöpházán.

A legnagyobb részt a vidékfejlesztési programok támogatása teszi ki - beleértve az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, és a Nemzeti Vidékstratégia forráskereteit, - amely a 2011-es 192 milliárd forintról 2012-ben 227 milliárd forintra bővül - mondta az államtitkár.

Ángyán József szerint további területek támogatása is jelentős lesz a jövő évi költségvetésben, amelyek közül kiemelte az Igyál tejet program 50 százalékos támogatás-növekedését, valamint a termelő és értékesítő szervezetek és szövetkezetek 400 millió forintos támogatás-bővülését.

A tervek szerint a Nemzeti Tanyafejlesztési Program – amelynek részleteit államtitkár úr tájékoztatása szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium jövőre is Balogh József országgyűlési képviselővel, valamint a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete bevonásával dolgozza ki - támogatása 50 százalékkal 1,5 milliárd forintra nő.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: 2011-ben a mezőgazdaság jó évet zár, ennek köszönhetően a GDP-n belüli aránya kétszer akkora, mint az Európai Unió legfejlettebb országaiban.

Ángyán József reményei szerint a következő évben is meg tudja ismételni a mezőgazdaság a 2011-es jó eredményeket, mert, mint hangsúlyozta, az exportbevételekre szüksége van az országnak.

(MTI – tanyakonelok.eu)

 

Az eseményről készült videofelvétel IDE kattintva megtekinthető!